WDROŻENIA W 2021 ROKU
Lp. | Nazwa wdrożenia | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Wdrożenie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” |
2. | Procedura SOP M.016: „Oznaczanie zawartości jodu w paszach i premiksach metodą katalityczno-kinetyczną z pomiarem spektrofotometrycznym”. | Główny Inspektorat Weterynarii |
APLIKACJE W 2021 ROKU
Lp. | Nazwa aplikacji | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Określenie zdolności zapładniającej nasienia seksowanego i nieseksowanego na podstawie oceny wybranych parametrów jakościowych. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
WDROŻENIA W 2020 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Wdrożenie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” |
2. | Procedura SOP M.016: „Oznaczanie zawartości jodu w paszach i premiksach metodą katalityczno-kinetyczną z pomiarem spektrofotometrycznym” | Główny Inspektorat Weterynarii |
APLIKACJE W 2020 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce aplikacji |
---|---|---|
1. | Parametry jakościowe mleka klacz sokólskich, utrzymywanych w stadzie ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
2. | Określenie optymalnej częstotliwości wymiany obornika w budynku owczarni. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
3. | Wykorzystanie fermentowanego ekstraktu ziołowego celem redukcji szkodliwych domieszek gazowych towarzyszących produkcji owczarskiej. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
4. | Metoda poprawy produkcyjności ekologicznych kurcząt RIR z wykorzystaniem wybiegów obsianych pięcioskładnikową mieszanką pastwiskową dla drobiu. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
5. | Technologia poprawy zdrowotności oraz jakości piskląt pochodzących od certyfikowanych kur zestawu towarowego Hy-Line żywionych paszą wzbogaconą w kwas foliowy. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
6. | Technologia zwiększająca walory prozdrowotne mięsa certyfikowanych kurcząt RIR w oparciu o wykorzystanie receptury mieszanki do obsiewania wybiegów o działaniu pobudzającym metabolizm. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
7. | Wpływ receptury składu runi pastwiskowej o działaniu pobudzającym wzrost na poprawę parametrów produkcyjnych certyfikowanych kurcząt rzeźnych rasy Żółtonóżka kuropatwiana. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
8. | Mieszanka pastwiskowa o działaniu pobudzającym układ immunologiczny jako czynnik poprawiający wskaźniki wylęgowości ekologicznych kur nieśnych rasy Leghorn. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
9. | Witamina B9 jako stymulator nieśności i czynnik poprawiający jakość certyfikowanych jaj kur Hy-Line. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
10. | Metoda poprawy produkcyjności oraz jakości jaj ekologicznych kur rasy Leghorn przy pomocy dodatku do paszy kwasu pteroiloglutaminowego. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
11. | Receptura składu runi pastwiskowej bogatej w karotenoidy zwiększająca walory prozdrowotne mięsa certyfikowanych kurcząt rasy Rhode Island Red. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
12. | Poprawa parametrów wylęgowości kur Hy-Line utrzymywanych w gospodarstwach ekologicznych poprzez zastosowanie dodatku do paszy witamin z grupy B. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
13. | Folacyna jako czynnik poprawiający wylęgowość kur rasy Leghorn utrzymywanych zgodnie z założeniami rolnictwa ekologicznego. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
14. | Siedmioskładnikowa mieszanka pastwiskowa dla drobiu jako czynnik poprawiający produkcyjność ekologicznych kurcząt rasy Rhode Island Red. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
15. | Zastosowanie witaminy E do poprawy parametrów produkcyjnych certyfikowanych kur nieśnych Hy-Line. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
16. | Witamina B9 jako stymulator zdrowotności i jakości certyfikowanych piskląt Leghorn. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
17. | Modyfikacja składu wybiegu w rośliny zwiększające odporność w celu poprawy parametrów wylęgowości certyfikowanych kur Hy-Line. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
18. | Zastosowanie siedmioskładnikowej mieszanki pastwiskowej pobudzającej metabolizm w celu poprawy jakości i przydatności technologicznej mięsa kurcząt rzeźnych Żółtonóżki kuropatwianej, utrzymywanych zgodnie z założeniami rolnictwa ekologicznego. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
19. | Receptura składu runi pastwiskowej bogatej w tokoferole i tokotrienole poprawiająca wylęgowość kur Hy-Line utrzymywanych na certyfikowanych fermach drobiu. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
20. | Optymalizacja parametrów wylęgowości certyfikowanych kur Leghorn żywionych paszami zbogaconymi o tokoferole i tokotrienole. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
21. | Metoda poprawy wylęgowości ekologicznych kur Hy-Line w oparciu o dodatek do paszy witaminy E. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
22. | Witamina E jako stymulator nieśności kur rasy Leghorn utrzymywanych na certyfikowanych fermach drobiu. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
23. | Modyfikacja profilu kwasów tłuszczowych certyfikowanych jaj kur żywionych paszą z dodatkiem tymianku pospolitego. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
24. | Wpływ jeżówki purpurowej na jakość ekologicznych jaj. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
25. | Receptura dwuskładnikowej mieszanki ziołowej dla certyfikowanych kur nieśnych poprawiająca jakość jaj. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
26. | Metoda poprawy wskaźników wylęgowości certyfikowanych piskląt kur rasy Rhode Island Red. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
27. | Wieloskładnikowa mieszanka ziołowa poprawiająca wyniki produkcyjne kur rasy zielononóżka kuropatwiana utrzymywanych na certyfikowanych fermach drobiu. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
WDROŻENIA W 2019 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Wdrożenie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” |
2. | Rozcieńczalnik do mrożenia nasienia knura i sposobów mrożenia nasienia. | Zakład Doświadczalny IZ PIB Żerniki Wielkie sp. z o.o. |
3. | Procedura SOP M.016: „Oznaczanie zawartości jodu w paszach i premiksach metodą katalityczno-kinetyczną z pomiarem spektrofotometrycznym”. | Główny Inspektorat Weterynarii |
APLIKACJE W 2019 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce aplikacji |
---|---|---|
1. | System baz danych do analiz genetycznych nowych cech funkcjonalnych bydła mlecznego w Polsce. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
2. | Wskaźniki trendów fenotypowych i genetycznych cech produkcyjnych i funkcjonalnych w populacji świń ras objętych programami ochrony zasobów genetycznych. | Polski Związek Hodowców Owiec i Kóz |
3. | Wskaźniki trendów fenotypowych i genetycznych cech produkcyjnych i funkcjonalnych w populacji owiec ras objętych programami ochrony zasobów genetycznych. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS |
4. | Dwuskładnikowy dodatek ziołowy poprawiający wylęgowość i jakość piskląt kur rasy zielononóżka kuropatwiana w gospodarstwach certyfikowanych. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
5. | Metody produkcji wysokiej jakości mięsa ekologicznych kurcząt rasy Rhode Island Red. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
6. | Produkcja wysokiej jakości certyfikowanego mięsa kurcząt rzeźnych rasy żółtonóżka kuropatwiana. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
7. | Włókno z krajowych roślin włóknistych – len i konopie. | ZD IZ PIB Grodziec Śląski im. Prof. Mieczysława Czai sp. z o.o. |
WDROŻENIA W 2018 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Wdrożenie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” |
2. | Rozcieńczalnik do mrożenia nasienia knura i sposobów mrożenia nasienia. | Zakład Doświadczalny IZ PIB Żerniki Wielkie sp. z o.o. |
3. | Procedura SOP M.016: „Oznaczanie zawartości jodu w paszach i premiksach metodą katalityczno-kinetyczną z pomiarem spektrofotometrycznym”. | Główny Inspektorat Weterynarii |
APLIKACJE W 2018 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce aplikacji |
---|---|---|
1. | Koordynacja i realizacja programów ochrony bydła Polskiego Czerwonego w typie mięsnym. | Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym |
2. | Koordynacja i realizacja programów ochrony bydła rasy polskiej czerwono-białej. | hodowcy indywidualni |
3. | Koordynacja i realizacja programów ochrony bydła rasy polskiej czarno-białej. | hodowcy indywidualni |
4. | Koordynacja i realizacja programów ochrony bydła rasy polskiej czerwonej. | Krajowy Związek Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego |
WDROŻENIA W 2017 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Procedura SOP M.016: „Oznaczanie zawartości jodu w paszach i premiksach metodą katalityczno-kinetyczną z pomiarem spektrofotometrycznym” Wyd. 2 z dnia 05.05.2009 r. | Inspekcja Weterynaryjna Główny Inspektorat Weterynarii |
2. | Dokumenty rodowodowe w postaci ekspertyzy pochodzenia bydła oraz certyfikatu DNA bydła mlecznego w 2017 roku. | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
3. | Dokumenty rodowodowe w postaci ekspertyzy pochodzenia bydła oraz certyfikatu DNA bydła mięsnego w 2017 roku. | Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego |
4. | Analiza markerów genetycznych: polimorficznych białek i mikrosatelitarnego DNA – wystawianie dokumentacji rodowodowej w postaci „Ekspertyz pochodzenia koni” i „Certyfikatów DNA” w 2017 roku. | Polski Związek Hodowców Koni |
APLIKACJE W 2017 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce aplikacji |
---|---|---|
1. | Receptura dawki pokarmowej wzbogaconej nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Kołbacz sp. z o.o. |
2. | Wykorzystanie fermentowanego ekstraktu ziołowego jako czynnika wspomagającego utrzymanie optymalnej kondycji owiec, mającego korzystny wpływ na poprawę parametrów rozrodu matek oraz na polepszenie dynamiki wzrostu jagniąt. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Kołbacz sp. z o.o. |
3. | Informatyczny system relacyjnej bazy unasienień w populacji bydła. | Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt sp. z o.o. |
4. | Zastosowanie nowego typu rękawa wentylacyjnego do nawiewu świeżego powietrza w cielętnikach. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Kołbacz sp. z o.o. |
5. | Zastosowanie wentylatora sufitowego w hali udojowej w celu ograniczenia skutków stresu cieplnego u krów. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Kołbacz sp. z o.o. |
6. | Wieloskładnikowy dodatek ziołowy poprawiający zdrowotność kur ras rodzimych utrzymywanych w gospodarstwach ekologicznych, a także zwiększający wylęgowość i jakość piskląt certyfikowanych. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Chorzelów sp. z o.o. |
7. | Kompleks tokoferolu i kwasu foliowego jako stymulator zdrowotności oraz jakości jaj, a także czynnik poprawiający jakość piskląt ras rodzimych w produkcji ekologicznej. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Chorzelów sp. z o.o. |
8. | Receptura mieszanki ziołowej poprawiającej produkcyjność i zdrowotność kur w chowie ekologicznym. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Chorzelów sp. z o.o. |
9. | Jeżówka purpurowa jako stymulator układu immunologicznego kur ras rodzimych oraz czynnik poprawiający wylęgowość i zdrowotność piskląt utrzymywanych w gospodarstwach ekologicznych. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Chorzelów sp. z o.o. |
10. | Wykorzystanie ekstraktu z szałwii lekarskiej podawanej do wody w okresie letnich upałów w celu poprawy produkcyjności oraz dobrostanu wysokoprodukcyjnych kur nieśnych. | Instytut Zootechniki PIB Ferma Aleksandrowice |
11. | Ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej jako czynnik poprawiający produkcyjność oraz dobrostan kur nieśnych w okresie letnich upałów. | Instytut Zootechniki PIB Ferma Aleksandrowice |
12. | Zastosowanie melisy lekarskiej jako dodatku do diety kurcząt brojlerów w celu poprawy ich zdrowotności podczas odchowu w wysokich temperaturach powietrza. | Instytut Zootechniki PIB Ferma Aleksandrowice |
13. | Zastosowanie w diecie kurcząt brojlerów pokrzywy zwyczajnej w celu poprawy ich dobrostanu podczas wysokich temperatur powietrza | Instytut Zootechniki PIB Ferma Aleksandrowice |
14. | Informatyczny system relacyjnej bazy unasienień w populacji bydła. | Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Poznaniu z siedzibą w Tulcach sp. z o.o. |
15. | Aplikacja PLOWET. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Kołbacz sp. z o.o. |
16. | Informatyczny system relacyjnej bazy unasienień w populacji bydła. | Małopolskie Centrum Biotechniki sp. z o.o. |
17. | Opracowanie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS |
18. | Opracowanie i aplikacja procedur związanych z przygotowaniem wybranych świń-dawczyń rasy puławskiej oraz uzyskiwanie i kriokonserwacja pobranych od nich zarodków z zachowaniem warunków ich deponowania w Krajowym Banku Materiałów Biologicznych. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Żerniki Wielkie sp. z o.o. |
19. | Technologia utrzymania i strategia żywienia gęsi reprodukcyjnej. | Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka |
20. | Mieszanka ziołowa w żywieniu gąsiąt z wczesnych wylęgów wiosennych. | Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka |
21. | Opracowanie i aplikacja procedur wyboru świń rasy puławskiej jako potencjalnych dawców materiału biologicznego do Krajowego Banku Materiału Biologicznego. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Żerniki Wielkie sp. z o.o. |
22. | Aplikacja PLOWET. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Rudawa sp. z o.o. |
23. | Aplikacja PLOWET. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Odrzechowa sp. z o.o. |
24. | Aplikacja PLOWET. | Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Chorzelów sp. z o.o. |
WDROŻENIA W 2016 ROKU
Lp. | Nazwa wdrożenia | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Poprawa wydajności mlecznej na podstawie wyników oceny bydła mlecznego. | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
2. | Poprawa cech mięsności u bydła simentalskiego na podstawie stacjonarnej oceny wartości użytkowej i hodowlanej. | Polski Związek Hodowców Bydła Simentalskiego |
3. | Ocena wartości użytkowej i hodowlanej świń. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS |
4. | Ocena wartości hodowlanej tryczków i maciorek. | Polski Związek Owczarski |
5. | Kontrola rodowodów bydła. | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
6. | Kontrola rodowodów koni. | Polski Związek Hodowców Koni |
7. | Kontrola rodowodów owiec. | Polski Związek Owczarski |
8. | Opracowanie zasad działania sufitowych wentylatorów-mieszaczy powietrza oraz urządzenia do zamgławiania powietrza w ograniczeniu skutków stresu termicznego u krów. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
9. | Opracowanie modelu pojenia pójłem cieląt ze stacji pojenia w okresie od 14 do 70 dnia życia. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
10. | Wykorzystanie modułów systemu Afifarm w diagnostyce chorób metabolicznych w stadzie wysokoprodukcyjnych krów mlecznych. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
11. | Technologia produkcji biogazu, energii elektrycznej oraz dygestatu dla celów nawozowych i dla wykorzystania jako ściółka. | ZD IZ PIB Grodziec Śląski sp. z o.o. |
12. | Indyki. | ZD IZ PIB Grodziec Śląski sp. z o.o. |
13. | Sprzedaż bezpośrednia mleka. | ZD IZ PIB Grodziec Śląski sp. z o.o. |
14. | Efektywność wykorzystania suszonych wywarów z kukurydzy (DDGS) w żywieniu kur nieśnych ras zachowawczych. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
15. | Ekologiczny chów trzody chlewnej. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
16. | Ekologiczna produkcja kurcząt rzeźnych. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
17. | Produkcja jaj metodami ekologicznymi. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
18. | Optymalna technologia chowu kur ras zachowawczych w warunkach zrównoważonego rozwoju rolnictwa. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
19. | Optymalizacja żywienia kur stad objętych programem ochrony. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
20. | Strategia żywienia gęsi w okresie reprodukcji. | IZ PIB ZD Kołuda Wielka |
21. | Udoskonalona technologia lęgu piskląt gęsich w komorach lęgowych typu D-36 i komorach klujnikowych typu Atlas 180S. | IZ PIB ZD Kołuda Wielka |
22. | Zasiedlanie wychowalni gąsiętami w wieku 48 godz. po wylęgu jako czynnik zwiększający masę ciała gęsi tuczonych. | IZ PIB ZD Kołuda Wielka |
23. | Mieszanka ziołowa w żywieniu gąsiąt z wczesnych wylęgów wiosennych | IZ PIB ZD Kołuda Wielka |
24. | Wykorzystanie modułów systemu Afifarm w diagnostyce chorób metabolicznych w stadzie wysokoprodukcyjnych krów mlecznych. | IZ PIB ZD Pawłowice |
25. | Kiszone ziarno kukurydzy jako główne źródło energii w dawkach pokarmowych dla krów. | IZ PIB ZD Pawłowice |
WDROŻENIA W 2015 ROKU
Lp. | Nazwa wdrożenia | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Poprawa wydajności mlecznej na podstawie wyników oceny bydła mlecznego | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
2. | Poprawa cech mięsności u bydła simentalskiego na podstawie stacjonarnej oceny wartości użytkowej i hodowlanej | Polski Związek Hodowców Bydła Simentalskiego |
3. | Ocena wartości użytkowej i hodowlanej świń | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS |
4. | Ocena wartości hodowlanej tryczków i maciorek | Polski Związek Owczarski |
5. | Kontrola rodowodów bydła | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
6. | Kontrola rodowodów koni | Polski Związek Hodowców Koni |
7. | Kontrola rodowodów owiec | Polski Związek Owczarski |
8. | Opracowanie zasad działania sufitowych wentylatorów-mieszaczy powietrza oraz urządzenia do zamgławiania powietrza w ograniczeniu skutków stresu termicznego u krów | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
9. | Opracowanie modelu pojenia pójłem cieląt ze stacji pojenia w okresie od 14 do 70 dnia życia | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
10. | Wykorzystanie modułów systemu Afifarm w diagnostyce chorób metabolicznych w stadzie wysokoprodukcyjnych krów mlecznych | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
11. | Technologia produkcji biogazu, energii elektrycznej oraz dygestatu dla celów nawozowych i dla wykorzystania jako ściółka | ZD IZ PIB Grodziec Śląski sp. z o.o. |
12. | Jagnięcina ekologiczna | ZD IZ PIB Grodziec Śląski sp. z o.o. |
13. | Sprzedaż bezpośrednia mleka | ZD IZ PIB Grodziec Śląski sp. z o.o. |
14. | Efektywność wykorzystania suszonych wywarów z kukurydzy (DDGS) w żywieniu kur nieśnych ras zachowawczych | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
15. | Ekologiczny chów trzody chlewnej | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
16. | Ekologiczna produkcja kurcząt rzeźnych | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
17. | Produkcja jaj metodami ekologicznymi | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
18. | Optymalna technologia chowu kur ras zachowawczych w warunkach zrównoważonego rozwoju rolnictwa | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
19. | Optymalizacja żywienia kur stad objętych programem ochrony | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
20. | Kiszone ziarno kukurydzy jako główne źródło energii w dawkach pokarmowych dla krów | ZD IZ PIB Rudawa sp. z o.o. |
21. | Strategia żywienia gęsi w okresie reprodukcji. | IZ ZD Kołuda Wielka |
22. | Udoskonalona technologia lęgu piskląt gęsich w komorach lęgowych typu D-36 i komorach klujnikowych typu Atlas 180S | IZ ZD Kołuda Wielka |
23. | Zasiedlanie wychowalni gąsiętami w wieku 48 godz. po wylęgu jako czynnik zwiększający masę ciała gęsi tuczonych | IZ ZD Kołuda Wielka |
24. | Produkty z mleka owczego – sery: pomazankowy(bryndza), półtwardy dojrzewający „Kołudzki”, z masy parzonej „Owcarela”, solankowy „Oveta” oraz jogurt owczy | IZ ZD Kołuda Wielka |
25. | Mieszanka ziołowa w żywieniu gąsiąt z wczesnych wylęgów wiosennych | IZ ZD Kołuda Wielka |
WDROŻENIA W 2014 ROKU
Lp. | Nazwa wdrożenia | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Poprawa wydajności mlecznej na podstawie wyników oceny bydła mlecznego | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
2. | Poprawa cech mięsności u bydła simentalskiego na podstawie stacjonarnej oceny wartości użytkowej i hodowlanej | Polski Związek Hodowców Bydła Simentalskiego |
3. | Ocena wartości użytkowej i hodowlanej świń | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS |
4. | Ocena wartości hodowlanej tryczków i maciorek | Polski Związek Owczarski |
5. | Kontrola rodowodów bydła | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
6. | Kontrola rodowodów koni | Polski Związek Hodowców Koni |
7. | Kontrola rodowodów owiec | Polski Związek Owczarski |
8. | Opracowanie zasad działania sufitowych wentylatorów-mieszaczy powietrza oraz urządzenia do zamgławiania powietrza w ograniczeniu skutków stresu termicznego u krów | ZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o. |
9. | Opracowanie modelu pojenia pójłem cieląt ze stacji pojenia w okresie od 14 do 70 dnia życia | ZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o. |
10. | Wykorzystanie modułów systemu Afifarm w diagnostyce chorób metabolicznych w stadzie wysokoprodukcyjnych krów mlecznych | ZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o. |
11. | Technologia produkcji makuchu rzepakowego | ZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o. |
12. | Technologia produkcji biogazu, energii elektrycznej oraz dygestatu dla celów nawozowych i dla wykorzystania jako ściółka | ZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o. |
13. | Jagnięcina Ekologiczna | ZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o. |
14. | Sprzedaż bezpośrednia mleka | ZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o. |
15. | Efektywność wykorzystania suszonych wywarów z kukurydzy (DDGS) w żywieniu kur nieśnych ras zachowawczych | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
16. | Ekologiczny chów trzody chlewnej | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
17. | Ekologiczna produkcja kurcząt rzeźnych | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
18. | Produkcja jaj metodami ekologicznymi | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
19. | Optymalna technologia chowu kur ras zachowawczych w warunkach zrównoważonego rozwoju rolnictwa | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
20. | Optymalizacja żywienia kur stad objętych programem ochrony. | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
21. | Kiszone ziarno kukurydzy jako główne źródło energii w dawkach pokarmowych dla krów | ZD IZ PIB Rudawa Sp. z o.o. |
22. | Wpływ koncentracji energii i białka w dawce pokarmowej dla jałówek przed ich wycieleniem na ich późniejszą produkcyjność i skład mleka | ZD IZ PIB Rudawa Sp. z o.o. |
23. | Strategia żywienia gęsi w okresie reprodukcji. | IZ ZD Kołuda Wielka |
24. | Udoskonalona technologia lęgu piskląt gęsich w komorach lęgowych typu D-36 i komorach klujnikowych typu Atlas 180S. | IZ ZD Kołuda Wielka |
25. | Zasiedlanie wychowalni gąsiętami w wieku 48 godz. po wylęgu jako czynnik zwiększający masę ciała gęsi tuczonych. | IZ ZD Kołuda Wielka |
26. | Nowa linia mieszańców plenno-mlecznych „Owca Kołudzka” do mięsno-mlecznego użytkowania na terenach nizinnych | IZ ZD Kołuda Wielka |
27. | Optymalizacja użytkowania rozpłodowego i mlecznego owiec na terenach nizinnych poprzez stosowanie jesiennego terminu stanówki przy wykorzystaniu naturalnej długości dnia świetlnego. | IZ ZD Kołuda Wielka |
28. | Produkty z mleka owczego – sery: pomazankowy(bryndza), półtwardy dojrzewający „Kołudzki”, z masy parzonej „Owcarela”, solankowy „Oveta” oraz jogurt owczy. | IZ ZD Kołuda Wielka |
29. | Mieszanka ziołowa w żywieniu gąsiąt z wczesnych wylęgów wiosennych | IZ ZD Kołuda Wielka |