WDROŻENIA W 2022 ROKU
Nazwa wdrożenia | Miejsce wdrożenia |
---|---|
Wdrożenie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” |
Instrukcja interpretacji wyników badań mikroelementowych dodatków paszowych w mieszankach paszowych. | Główny Inspektorat Weterynarii |
Instrukcja ilościowego oznaczania genetycznie modyfikowanej soi A5547 metodą Real Time PCR. | Główny Inspektorat Weterynarii |
WDROŻENIA W 2021 ROKU
Lp. | Nazwa wdrożenia | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Wdrożenie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” |
2. | Procedura SOP M.016: „Oznaczanie zawartości jodu w paszach i premiksach metodą katalityczno-kinetyczną z pomiarem spektrofotometrycznym”. | Główny Inspektorat Weterynarii |
APLIKACJE W 2021 ROKU
Lp. | Nazwa aplikacji | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Określenie zdolności zapładniającej nasienia seksowanego i nieseksowanego na podstawie oceny wybranych parametrów jakościowych. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
WDROŻENIA W 2020 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Wdrożenie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” |
2. | Procedura SOP M.016: „Oznaczanie zawartości jodu w paszach i premiksach metodą katalityczno-kinetyczną z pomiarem spektrofotometrycznym” | Główny Inspektorat Weterynarii |
APLIKACJE W 2020 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce aplikacji |
---|---|---|
1. | Parametry jakościowe mleka klacz sokólskich, utrzymywanych w stadzie ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
2. | Określenie optymalnej częstotliwości wymiany obornika w budynku owczarni. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
3. | Wykorzystanie fermentowanego ekstraktu ziołowego celem redukcji szkodliwych domieszek gazowych towarzyszących produkcji owczarskiej. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
4. | Metoda poprawy produkcyjności ekologicznych kurcząt RIR z wykorzystaniem wybiegów obsianych pięcioskładnikową mieszanką pastwiskową dla drobiu. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
5. | Technologia poprawy zdrowotności oraz jakości piskląt pochodzących od certyfikowanych kur zestawu towarowego Hy-Line żywionych paszą wzbogaconą w kwas foliowy. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
6. | Technologia zwiększająca walory prozdrowotne mięsa certyfikowanych kurcząt RIR w oparciu o wykorzystanie receptury mieszanki do obsiewania wybiegów o działaniu pobudzającym metabolizm. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
7. | Wpływ receptury składu runi pastwiskowej o działaniu pobudzającym wzrost na poprawę parametrów produkcyjnych certyfikowanych kurcząt rzeźnych rasy Żółtonóżka kuropatwiana. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
8. | Mieszanka pastwiskowa o działaniu pobudzającym układ immunologiczny jako czynnik poprawiający wskaźniki wylęgowości ekologicznych kur nieśnych rasy Leghorn. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
9. | Witamina B9 jako stymulator nieśności i czynnik poprawiający jakość certyfikowanych jaj kur Hy-Line. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
10. | Metoda poprawy produkcyjności oraz jakości jaj ekologicznych kur rasy Leghorn przy pomocy dodatku do paszy kwasu pteroiloglutaminowego. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
11. | Receptura składu runi pastwiskowej bogatej w karotenoidy zwiększająca walory prozdrowotne mięsa certyfikowanych kurcząt rasy Rhode Island Red. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
12. | Poprawa parametrów wylęgowości kur Hy-Line utrzymywanych w gospodarstwach ekologicznych poprzez zastosowanie dodatku do paszy witamin z grupy B. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
13. | Folacyna jako czynnik poprawiający wylęgowość kur rasy Leghorn utrzymywanych zgodnie z założeniami rolnictwa ekologicznego. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
14. | Siedmioskładnikowa mieszanka pastwiskowa dla drobiu jako czynnik poprawiający produkcyjność ekologicznych kurcząt rasy Rhode Island Red. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
15. | Zastosowanie witaminy E do poprawy parametrów produkcyjnych certyfikowanych kur nieśnych Hy-Line. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
16. | Witamina B9 jako stymulator zdrowotności i jakości certyfikowanych piskląt Leghorn. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
17. | Modyfikacja składu wybiegu w rośliny zwiększające odporność w celu poprawy parametrów wylęgowości certyfikowanych kur Hy-Line. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
18. | Zastosowanie siedmioskładnikowej mieszanki pastwiskowej pobudzającej metabolizm w celu poprawy jakości i przydatności technologicznej mięsa kurcząt rzeźnych Żółtonóżki kuropatwianej, utrzymywanych zgodnie z założeniami rolnictwa ekologicznego. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
19. | Receptura składu runi pastwiskowej bogatej w tokoferole i tokotrienole poprawiająca wylęgowość kur Hy-Line utrzymywanych na certyfikowanych fermach drobiu. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
20. | Optymalizacja parametrów wylęgowości certyfikowanych kur Leghorn żywionych paszami zbogaconymi o tokoferole i tokotrienole. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
21. | Metoda poprawy wylęgowości ekologicznych kur Hy-Line w oparciu o dodatek do paszy witaminy E. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
22. | Witamina E jako stymulator nieśności kur rasy Leghorn utrzymywanych na certyfikowanych fermach drobiu. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
23. | Modyfikacja profilu kwasów tłuszczowych certyfikowanych jaj kur żywionych paszą z dodatkiem tymianku pospolitego. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
24. | Wpływ jeżówki purpurowej na jakość ekologicznych jaj. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
25. | Receptura dwuskładnikowej mieszanki ziołowej dla certyfikowanych kur nieśnych poprawiająca jakość jaj. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
26. | Metoda poprawy wskaźników wylęgowości certyfikowanych piskląt kur rasy Rhode Island Red. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
27. | Wieloskładnikowa mieszanka ziołowa poprawiająca wyniki produkcyjne kur rasy zielononóżka kuropatwiana utrzymywanych na certyfikowanych fermach drobiu. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
WDROŻENIA W 2019 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Wdrożenie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” |
2. | Rozcieńczalnik do mrożenia nasienia knura i sposobów mrożenia nasienia. | Zakład Doświadczalny IZ PIB Żerniki Wielkie sp. z o.o. |
3. | Procedura SOP M.016: „Oznaczanie zawartości jodu w paszach i premiksach metodą katalityczno-kinetyczną z pomiarem spektrofotometrycznym”. | Główny Inspektorat Weterynarii |
APLIKACJE W 2019 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce aplikacji |
---|---|---|
1. | System baz danych do analiz genetycznych nowych cech funkcjonalnych bydła mlecznego w Polsce. | ZD IZ PIB Kołbacz sp. z o.o. |
2. | Wskaźniki trendów fenotypowych i genetycznych cech produkcyjnych i funkcjonalnych w populacji świń ras objętych programami ochrony zasobów genetycznych. | Polski Związek Hodowców Owiec i Kóz |
3. | Wskaźniki trendów fenotypowych i genetycznych cech produkcyjnych i funkcjonalnych w populacji owiec ras objętych programami ochrony zasobów genetycznych. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS |
4. | Dwuskładnikowy dodatek ziołowy poprawiający wylęgowość i jakość piskląt kur rasy zielononóżka kuropatwiana w gospodarstwach certyfikowanych. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
5. | Metody produkcji wysokiej jakości mięsa ekologicznych kurcząt rasy Rhode Island Red. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
6. | Produkcja wysokiej jakości certyfikowanego mięsa kurcząt rzeźnych rasy żółtonóżka kuropatwiana. | ZD IZ PIB Chorzelów sp. z o.o. |
7. | Włókno z krajowych roślin włóknistych – len i konopie. | ZD IZ PIB Grodziec Śląski im. Prof. Mieczysława Czai sp. z o.o. |
WDROŻENIA W 2018 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce wdrożenia |
---|---|---|
1. | Wdrożenie metody NIRS na oznaczanie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w schabie metodą NIRS. | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” |
2. | Rozcieńczalnik do mrożenia nasienia knura i sposobów mrożenia nasienia. | Zakład Doświadczalny IZ PIB Żerniki Wielkie sp. z o.o. |
3. | Procedura SOP M.016: „Oznaczanie zawartości jodu w paszach i premiksach metodą katalityczno-kinetyczną z pomiarem spektrofotometrycznym”. | Główny Inspektorat Weterynarii |
APLIKACJE W 2018 ROKU
Lp. | Nazwa produktu | Miejsce aplikacji |
---|---|---|
1. | Koordynacja i realizacja programów ochrony bydła Polskiego Czerwonego w typie mięsnym. | Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym |
2. | Koordynacja i realizacja programów ochrony bydła rasy polskiej czerwono-białej. | hodowcy indywidualni |
3. | Koordynacja i realizacja programów ochrony bydła rasy polskiej czarno-białej. | hodowcy indywidualni |
4. | Koordynacja i realizacja programów ochrony bydła rasy polskiej czerwonej. | Krajowy Związek Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego |